Hoe bepaal je de optimale pasvorm

Hoe bepaal je de optimale pasvorm

Bij het aanmeten komt zoveel meer kijken dan simpelweg een meetlintje om verschillende punten van je benen halen.

 Zoveel mensen zoveel wensen, hoge laarzen, lagere laarzen, veel bewegingsruimte, nauw aansluitend, slank om de enkel, wat meer ruimte bij de enkel, een stijve laars een slappe laars, veel steun, weinig druk, dressuur, allround, springen allemaal keuzes en behoeften en het heeft allemaal invloed op de manier van meten en de uiteindelijke laars die we voor jou gaan maken.

De juiste pasvorm.

Rijlaarzen moeten aangesloten zitten, maar niet zo strak dat het pijnlijk of oncomfortabel wordt. De laarzen moeten als een tweede huid om de voet en het been zitten, zonder te knellen. Voor sommige mensen voelt dit al gauw te strak bij nieuwe laarzen maar zodra de laarzen soepel gaan worden zullen ze aangenaam aanvoelen. Omdat wij met maatwerk rijlaarzen werken voelen deze soms in het begin wat strak aan. De rits moet echter wel altijd eenvoudig maar met een kleine weerstand dicht kunnen. 

Aansluitende laarzen zijn belangrijk omdat te losse laarzen kunnen schuren en wrijving kunnen veroorzaken, terwijl te strakke laarzen pijn en ongemak kunnen veroorzaken en de bewegingsvrijheid kunnen beperken.

De juiste pasvorm van rijlaarzen moet rekening houden met de individuele vorm van de voet en het been van de ruiter, evenals de activiteit waarvoor de laarzen worden gebruikt. Voor dressuur worden laarzen vaak strakker gedragen dan bijvoorbeeld bij springen, omdat dressuur een meer gecontroleerde en precieze beenpositie vereist. Wij hebben 12 modellen om uit te kiezen en voor iedereen zit er wel een passend model bij!

Over het algemeen moeten de laarzen nauwsluitend zijn, zonder speling bij de hiel of de enkel, en zonder vouwen of bobbels in het leer. De ruiter moet in staat zijn om vrij te bewegen en te ademen in de laarzen en comfortabel te zijn gedurende langere perioden van dragen.

Het is belangrijk om je laarzen regelmatig te controleren op pasvorm en slijtage. Door de juiste producten te gebruiken geef je je laarzen een langere levensduur en kun je ook voorkomen dat je laarzen te soepel of juist te droog worden. Over ondhoud zal ik in een ander blog schrijven.


Heb jij vragen over de verschillende laarzen, pasvorm of wat geschikt is voor jouw? Wij kunnen je helpen om de optimale pasvorm voor jouw te bepalen.

 
 

Afdrukken   E-mailadres